Steenuilvriendelijke veedrinkbak 65 liter

Artikel Nr.
947000120
Op voorraad
€49,99

De steenuil is een bedreigde vogel en staat op de Rode Lijst. Elk jaar komen vele steenuilen, vooral jonge vogels, vroegtijdig aan hun einde door verdrinking in watertonnen en drinkbakken voor paarden en vee. Deze uilvriendelijke drinkbak bevat een geperforeerde losse binnenbak, waar de uil direct uit kan klimmen als hij in het water is gevallen. De bakken zijn uitvoerig getest door de vrijwilligers van STONE, de organisatie in Nederland voor de bescherming van de steenuil. Met deze drinkbak help je dus direct mee aan de bescherming van de steenuil. De bakken zijn van hoge kwaliteit kunststof geproduceerd.

Inclusief handleiding. Ook verkrijgbaar in een grotere variant met 110 liter inhoud.

Jonge steenuilen: 10% verdrinkt
Als steenuiltjes na een dag of 35 het nest verlaten, moeten ze nog veel leren en kennen ze amper gevaar. Gelukkig zijn de ouders in de buurt om te waarschuwen bij naderend onheil, zoals een hond of kat, een marter of misschien wel een bosuil. Een kort alarmroepje en de uilen zoeken een veilige schuilplek. Helaas werkt dat niet bij alles. Autoverkeer eist in die eerste cruciale levensweken een behoorlijke tol. Daar is helaas weinig tegen te doen. Tegen verdrinking wel. En dat is belangrijk, want meer dan tien procent van de steenuiltjes verdrinkt ieder jaar.

Wat gebeurt er?
Dat verdrinken gebeurt meestal in drinkbakken voor paarden of schapen. Daar zijn er vele tienduizenden van geplaatst in het land. Te water geraakte steenuilen spartelen direct naar de rand van zo’n drinkbak. Ze proberen vervolgens tevergeefs langs de gladde wand omhoog te klauteren. Dat kost ze heel veel energie en na een tijdje geven ze het op en verdrinken.

De oplossing: binnenbak met gatenpatroon
Wat helpt is een ‘klimwand’ rondom. Als jonge steenuiltjes hier tegenaan komen, vertonen ze een instinctieve reactie: ze klauteren direct naar boven en staan in een oogwenk op de rand van de bak. Een binnenbak is daarom nodig, vergelijkbaar met een ouderwetse wasmand. Deze past precies in de buitenbak. Vrijwilliger en steenuilliefhebber Bert Kwakkel en STONE hebben op basis van dit principe een steenuil-veilige drinkbak ontwikkeld en uitvoerig getest. Het resultaat is een unieke drinkbak in twee formaten die direct helpt om steenuil slachtoffers te voorkomen!

Voor wie bestemd?
De bakken kunnen breed worden ingezet als universele drinkbak voor vee, zoals schapen, paarden en koeien. De bakken kunnen op een of meerdere plekken op een erf of weide worden geplaatst. Voor het stansen van de binnenbakken is een speciale stans ontwikkeld en door Vogelbescherming aangeschaft. Met deze stans worden in patronen gaten in een standaard-speciekuip gemaakt door medewerkers van Stanstechniek Gaanderen.

Meer informatie
Capaciteit 65 liter
Hoogte 37 cm
Diameter 67 cm
Materiaal Kunststof
Kleur Zwart
Klantbeoordelingen Klik hier om reviews te lezen