Vlaamse broedvogelatlas

Het project “Vlaamse Broedvogelatlas 2000-2002” werd in opdracht van de afdeling Natuur van de Vlaamse Gemeenschap gecoördineerd door het Instituut voor Natuurbehoud en uitgevoerd in samenwerking met Natuurpunt, Likona, Ankona, JNM en de provincie West-Vlaanderen. Dankzij de medewerking van ca. 1000 vrijwillige vogelkijkers, die tienduizenden uren in het veld doorbrachten, is in deze atlas unieke informatie terug te vinden. Zo kan je op talrijke kaartjes meteen zien waar de verschillende vogelsoorten precies voorkomen en in welke aantallen en relatieve dichtheden. Een aantal grafieken illustreren hoe de broedvogelaantallen zich in de laatste decennia ontwikkelden. Dergelijke grondige, recente informatie is in geen enkele andere publicatie terug te vinden.

De 190 uitgebreide soortbeschrijvingen vormen, met de bijhorende kaarten, de kern van het boek. Daarnaast vind je informatie over de algemene opzet en methodiek, de Rode Lijst van de Vlaamse broedvogels, een overzicht van de belangrijkste habitattypes voor broedvogels in Vlaanderen en wordt het verband tussen vogels en beleid verder toegelicht. Tevens wordt een samenvatting gegeven van de belangrijkste ontwikkelingen die onze broedvogelstand doormaakte gedurende het laatste kwart van de twintigste eeuw.

De “Atlas van de broedvogels in Vlaanderen” is rijk geïllustreerd met meer dan 250 foto’s van bekende natuurfotografen en vormt een onmisbare bron van informatie voor allen die zich professioneel of in hun vrije tijd met het voorkomen van vogels in Vlaanderen bezig houden. Tot het verschijnen van een volgende atlas, wat wel een jaar of twintig kan duren, zal dit boek het standaard werk zijn over verspreiding en talrijkheid van onze broedvogels.

Auteur Natuurpunt
Taal Nederlands
Uitgever Natuurpunt
Je plaatst een review over:Vlaamse broedvogelatlas