Beginnen met vogels voeren

Vogels voeren - Natuurpunt Winkel Vogels voeren - Natuurpunt Winkel

Als je nog nooit vogels hebt gevoerd, kan het brede aanbod aan beschikbare voedersystemen en voer overweldigend zijn. Welk type voer is het juiste? Wanneer en hoe kan ik het beste voeren? Om het je gemakkelijker te maken om met deze prachtige activiteit te starten, hebben we drie beginnersvriendelijke pakketten samengesteld waarmee je op ieder moment van het jaar direct aan de slag kunt. Met deze pakketten zal het niet lang duren voordat je mees, mus en groenling welkom mag heten op jouw nieuwe vogelvoederplek.

Pakketten om te beginnen met vogels voeren

Meest gestelde vragen omtrent vogels voeren

Waarom is het belangrijk om vogels te voeren?

Het voeren van vogels wordt steeds belangrijker. Door intensieve landbouw en bebouwing gaan helaas veel leefruimtes van vogels verloren. Ook onze tuinen en openbaar groen wordt steeds vaker verhard. Als gevolg daarvan vinden vogels steeds minder voedsel in de natuur, zoals zaden, vruchten of insecten. Ze kunnen onze hulp daarom het hele jaar door goed gebruiken.

Wanneer is de beste tijd om vogels te voeren?

Het voeren van vogels in de winter is al generaties lang een traditie. Maar wist je dat de vogels ons in de andere periodes van het jaar ook nodig hebben? Het kan verschillen per seizoen welk voer aan te raden is.  Zo is het broedseizoen erg enerverend, omdat vogels druk zijn met nestjes bouwen, broeden, partners zoeken, eten zoeken en kuikens voeren. In deze periode is eiwitrijk voer, zoals vetbollen met insecten of (gedroogde) meelwormen en kalk, belangrijk. Terwijl in de koudere maanden van het jaar vetrijk voer, zoals vetblokken en vetbollen, juist belangrijk is. Op de website van Natuurpunt lees je meer over de wensen van de vogels per seizoen.

Waar moet een goede voederplek aan voldoen?

Een vogelvoederplek moet als eerste een goede locatie hebben. Zo moet het voederhuisje of de voedersilo vrij staan of hangen, zodat de vogels vijanden zoals katten snel genoeg kunnen zien. Een boom of heg in de buurt is ook een groot bonuspunt. Hier kunnen de vogels zich in terugtrekken in geval van gevaar. Hiernaast moet de voederplek tegen weersinvloeden worden beschermd.

Waarom zijn voedersilo's bijzonder beginnersvriendelijk?

Voedersilo's hebben vele voordelen. Vul ze, hang ze op en geniet naar allerlei soorten vogels die erop af komen. Het voedsel is beschermd tegen weer en wind en blijft langer vers. Bovendien kunnen vogels op deze manier het voer niet verontreinigen met uitwerpselen. Over het algemeen zijn voedersilo's erg duurzaam, met name de metalen versies.

Welk voer is het meest geschikt?

In de Natuurpunt Winkel vind je diverse soorten zadenmixen die geschikt zijn voor de voedersilo's. Zonnebloempitten worden door bijna alle soorten vogels gewaardeerd. Daarom worden deze pitten in vele mengsels opgenomen. Hiernaast is het aan te raden om voer te gebruiken dat zo min mogelijk Ambrosia bevat. Het voer dat je vind in de Natuurpunt Winkel wordt meerdere malen gereinigd om dit te garanderen. Ambrosia is namelijk een onkruid die allergieën veroorzaakt.

Benieuwd geworden naar het complete assortiment vogelvoederhuisjes?