Maak kennis met de Eekhoorn

Eekhoorn Banner

Euraziatische eekhoorn 

Iedereen kent de eekhoorn natuurlijk wel. De eekhoorn valt goed op met zijn pluimstaart en zijn mooie roodbruine kleur. En het is altijd leuk om er een door je tuin te zien springen. De eekhoornsoort die in België en grote delen van Europa en Azië voorkomt is de Sciurus Vulgaris, en je kunt hem aan meer herkennen dan alleen zijn kleur en staart. De Sciurus Vulgaris heeft ook grote zwarte ogen en lange pluimpjes op zijn oren. Hij heeft 5 tenen aan zijn achterpoten en 4 tenen aan zijn voorpoten. Deze tenen hebben scherpe nagels en hierdoor heeft hij goed grip als hij een boom moeten beklimmen. Naast dat hij goed kan klimmen, kan hij ook heel goed springen. Dit heb je misschien wel eens gezien als je een eekhoorn in het bos hebt zien rondrennen. Bij het klimmen en springen gebruikt hij zijn grote pluimstaart als evenwichtsorgaan. 

Eekhoorn Foto

Waar leeft de eekhoorn?

De eekhoorn komt vooral voor in naaldbossen of andere bosrijke gebieden. Toch kan hij ook opduiken in tuinen en parken, zeker als deze in de buurt van het bos liggen. Als ze maar genoeg te eten of een veilige schuilplek kunnen vinden. Hij nestelt zich graag in boomholtes. Hier voelt hij zich beschermt tegen roofdieren. Als er geen geschikte boomholte te vinden is dan bouwt hij zonder problemen een nestje voor zichzelf. Deze zijn vaak te vinden in bomen en struiken, het liefst op een beschut plekje. De buitenkant wordt gemaakt van takjes, maar hij bekleedt de binnenkant met mos of gras, hierdoor is het lekker zacht. De eekhoorn vindt of bouwt meerdere nesten, zodat hij af kan wisselen. Zo is de kans kleiner dat hij door een roofdier gevonden wordt. 

Hoe leeft de Eekhoorn?

De eekhoorn is solitair en territoriaal. Ze hebben dus allemaal hun eigen gebied. Eekhoorns zijn knaagdieren, ze eten graag eikels, dennenappels, noten en zaden. Ze smullen ook van bloemen, bessen, paddenstoelen, rupsen en zelfs vogeleitjes. Ze begraven of verstoppen hun voedsel op meerder plekken. Deze voorraden kunnen ze dan gebruiken in de winter en de lente. Toch vergeten ze soms een plekje. Zo dragen ze bij aan het verspreiden van bomen en planten. De eekhoorn is dus ook belangrijk voor de natuur. Eekhoorns paren tussen december en februari en tussen mei en juni. Na drie maanden worden ze uit het nest verstoten en moeten ze op zoek naar hun eigen gebied. Wil je nog meer weten over deze leuke dieren? Kijk dan op de website van Natuurpunt voor nog veel meer informatie over de Eekhoorn. 

Eekhoorn tuintips

Je kunt dus zomaar een eekhoorn in je tuin aantreffen. Gelukkig is het mogelijk om hem op een goede manier te verwelkomen. Hieronder staan 4 tips die uitleggen hoe je jouw tuin Eekhoornvriendelijker maakt.

Eekhoorn side banner Tip 1:
Eekhoorns zitten natuurlijk graag hoog in bomen. Als je al een hoge boom hebt, of er aan wil gaan planten is dat perfect. Natuurlijk kan niet iedereen een grote boom in zijn tuin hebben, en kan het jaren duren voor een boom hoog genoeg is. Daarom zijn er ook andere oplossingen. Bekijk bijvoorbeeld het Natuurpunt eekhoorn woonhuis. Hier kan elke eekhoorn een prachtig nestje van maken. 

Tip 2:
Eekhoorns zijn altijd op zoek naar lekker eten. Je kunt de eekhoorn dus erg blij maken door het ophangen van een voederhuis. Ons eekhoornvoedsel is speciaal gemaakt zodat ze een gebalanceerd dieet hebben. Met ons voer kun je er dus vanuit gaan ze een goede maaltijd krijgen. Ook kun je eekhoorns noten aanbieden, let hierbij wel op dat dit ongezouten noten zijn, zout is namelijk slecht voor ze.

Tip 3:
Eekhoorns kunnen altijd een extra drinkplaats gebruiken. Dit komt omdat eekhoorns lastig vocht uit hun voedsel kunnen halen. Ze eten voornamelijk zaden en noten zonder vocht. Als je ze hier mee wil helpen hoef je alleen maar een kommetje met water buiten te zetten. Hier kunnen ze rustig uit drinken en zo krijgen ze genoeg vocht. 

Tip 4:
Eekhoorns bouwen hun nest met takjes, most, gras en bast. Het is dus belangrijk dat ze hier ook gebruik van kunnen maken in je tuin. Ook als je een eekhoornhuis in je tuin hebt is dit belangrijk. Met het gras en mos bekleden ze de binnenkant van hun schuilplek zodat deze lekker zacht is. Zorg er dus voor dat er genoeg nestmateriaal in je tuin is.


Bekijk hier onze Eekhoorn producten