Het Grote Vogelweekend Natuurpunt WinkelHet Grote Vogelweekend Natuurpunt Winkel

Het Grote Vogelweekend 2023

Net als Tine Embrechts zin in een zenmoment? Turf dan op 28 en 29 januari 2023 de tuinvogels die bij jou neerstrijken. Voor jou levert het 15 minuten vol verwondering op, voor Natuurpunt waardevolle data voor het grootste vogelonderzoek van Vlaanderen. Ontdek hier hoe je aan de slag kan om de vogels te lokken naar jouw tuin en ze te herkennen.

Pssst, zin om nu al te starten met vogelpret? 
Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief van Het Grote Vogelweekend, boordevol herkenningstips, tuinvogelweetjes en aanbiedingen. Laat de pret beginnen!

Tip: kortingscode Het Grote Vogelweekend

Speciaal ter gelegenheid van Het Grote Vogelweekend geniet je nu van 15% korting op al het vogelvoer, voedersystemen, nestkasten en waterschalen (uitgezonderd lopende acties). Gebruik de kortingscode TEL2023 in het winkelmandje om te profiteren van deze korting. Richt dus snel je voederplek in en lok de vogels naar je tuin of balkon voor Het Grote Vogelweekend! De kortingscode is geldig t/m 31 maart 2023.


1. Maak de voederplaats gereed

In de winter vinden vogels minder voedsel, terwijl ze dan juist extra veel energie nodig hebben om hun lichaamstemperatuur op peil te houden. Insecten verdwijnen onder de grond. Bessen zijn geplukt. Regen en sneeuw maken het moeilijk om zaden te vinden. Bovendien zijn de dagen korter en is er dus minder tijd om voedsel te zoeken. 

Wist je dat vogels in een koude nacht wel 10 tot 20% van hun lichaamsgewicht kunnen verliezen? De juiste energierijke voeding is daarom van levensbelang voor vogels!

Waarom vogelvoer uit de Natuurpunt Winkel?

Voor alle seizoenen verkoopt Natuurpunt verantwoord vogelvoer. Als je bij ons vogelvoer koopt, dan weet je dat het gezond is voor de vogels én dat je ons werk steunt. Uiterst populair in onze webshop is onze speciaal ontwikkelde vogelpindakaas. Ook de welbekende zadenmixen vallen bij veel vogelsoorten goed in de smaak.

Vogelvoer - Natuurpunt Winkel - Het Grote VogelweekendVogelvoer - Natuurpunt Winkel - Het Grote Vogelweekend

Houten nestkasten - Natuurpunt Winkel - Het Grote VogelweekendHouten nestkasten - Natuurpunt Winkel - Het Grote Vogelweekend

2. Hang een nestkast op

Vogels hebben een steeds groter wordende uitdaging om nestgelegenheid te vinden. Huizen worden geïsoleerd, gaten en kieren worden gedicht en in tuinen maken hagen en heggen plaats voor houten schuttingen. Natuurlijke huisvesting verdwijnt in rap tempo. Je helpt de vogels dus enorm door een of meerdere nestkasten in je tuin op te hangen.

Wanneer moet ik een nestkast ophangen?

Je eerste gedachte is misschien de lente, maar de beste periode om een nestkast op te hangen is het najaar. Vogels maken dan al graag gebruik van nestkasten. Dit doen ze bijvoorbeeld om te schuilen tegen regen en kou. Daarnaast zijn ze in het najaar al op zoek naar goede plekjes voor een nest. De kans is groot dat als een vogel geregeld overwintert in jouw nestkast, hij in het voorjaar terugkomt om er zijn nestje te bouwen en zijn jongen groot te brengen.


3. Vergeet je verrekijker niet

We bieden in de Natuurpunt Winkel een ruime keuze verrekijkers aan zodat elke natuur en vogelliefhebber hier zijn gading vindt. Zowel de beginnende als de gevorderde liefhebber kan bij ons terecht.

We bieden verschillende merken aan: van het Belgische Kite tot de internationaal gerenommeerde merken als Leica en Swarovski. Binnen deze merken kan je kiezen uit instapmodellen tot de topproducten.

Naast deze merken, kun je in de Natuurpunt Winkel terecht voor ons eigen merk Natuurpunt verrekijkers. Deze betaalbare verrekijkers hebben een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding.

Alle artikelen voldoen aan strenge kwaliteitsvoorwaarden en je geniet van een jarenlange garantie.

Verrekijkers - Natuurpunt Winkel - Het Grote VogelweekendVerrekijkers - Natuurpunt Winkel - Het Grote Vogelweekend

Boeken - Natuurpunt Winkel - Het Grote VogelweekendBoeken - Natuurpunt Winkel - Het Grote Vogelweekend

4. Gebruik een herkenningskaart

Geen vogelexpert?

De huismus, koolmees, vink: er bestaan heel wat vogelsoorten. Niet evident om deze allemaal van elkaar te onderscheiden. Gelukkig hoef je geen ornitholoog te zijn om ze te herkennen.

In de Natuurpunt Winkel vind je een ruim assortiment vogelboeken en herkenningsgidsen. Neem bijvoorbeelde 'De Gewiekste Vogelgids' van Nico de Haan. In deze gids presenteert Nico de Haan een uniek nieuw systeem om vogels te herkennen. De indeling op kleur, vorm, leefgebied, gedrag en geluid maakt dat het veel gemakkelijker wordt om een vogel te herkennen en de juiste naam bij de juiste vogel te vinden.


Maandaanbiedingen van januari


Boeken - Natuurpunt Winkel - Het Grote VogelweekendBoeken - Natuurpunt Winkel - Het Grote Vogelweekend

Zo, je bent nu helemaal voorbereid op Het Grote Vogelweekend! Geef op 28 en 29 januari je telling door op de website van Het Grote Vogelweekend.

"Veel plezier met tellen!"