Insectenzomer Natuurpunt Winkel Insectenzomer Natuurpunt Winkel

Insect gezien? Niet meppen, wel 'appen'

Insecten bestuiven onze planten, ruimen dood hout op en zijn voedsel voor andere dieren. Kortom, ze zijn de ware superhelden van onze natuur. Helaas slinkt het aantal insecten de laatste decennia zienderogen. Op 20 jaar tijd zijn we de helft van de biomassa aan insecten kwijtgespeeld. Tijd dus voor actie! Daarom dagen we iedereen uit om tijdens de Insectenzomer, van 1 juni tot en met 31 augustus, zo veel mogelijk insecten digitaal te vangen met de app ObsIdentify.

ObsIdentify, jouw digitale insectenvanger

De natuurherken-app ObsIdentify is de shazam van de natuur: in één klik herkent het wilde dieren en planten. Het gebruik van de app is simpel: maak een foto van plant, dier of paddenstoel. Klik op de knop ‘Identificeer’ en krijg binnen enkele seconden de naam van de soort met aanvullende informatie. De app herkent in totaal 22.303 soorten uit de Benelux.

Probeer tijdens de maanden juni, juli en augustus zo veel mogelijk insecten digitaal te vangen met de app. Dat kan overal; in je tuin, in het bos of in de stad. Zo help je Natuurpunt om de toestand van insecten in kaart te brengen en kunnen we samen meer doen om de zoemers, springers en zwevers te helpen. Niet meppen, wel ‘appen’!

Op www.insectenzomer.be vind je de beste tips om insecten te spotten en te helpen in je tuin of op je balkon!


Hoe doe je mee met de Insectenzomer?

1. Download de app

ObsIdentify - Insectenzomer Natuurpunt Winkel ObsIdentify - Insectenzomer Natuurpunt Winkel

Download de fotoherkenningsapp ObsIdentify

2. Klik op het hartje

ObsIdentify - Insectenzomer Natuurpunt Winkel ObsIdentify - Insectenzomer Natuurpunt Winkel

Zoek de Challenge van de Insectenzomer in de app en klik op het hartje

3. Vang ze allemaal

ObsIdentify - Insectenzomer Natuurpunt Winkel ObsIdentify - Insectenzomer Natuurpunt Winkel

Vang de hele zomer lang insecten en breng ze zo in kaart

Tip - kortingscode Insectenzomer!

Speciaal ter gelegenheid van de Insectenzomer geniet je van 15% korting op alle insectenhotels, alles in de categorie planten en alle insectenboeken (uitgezonderd lopende aanbiedingen). Gebruik de kortingscode INSECT2023 in het winkelmandje om te profiteren van deze korting.

De kortingscode is meerdere malen te gebruiken, combineerbaar met de Natuurpunt ledenkorting en geldig t/m 15 september 2023.

Help jij de insecten?

Insecten zijn erg belangrijk in de kringloop van het leven. Helaas gaat het dus slecht met ze, en zijn er veel minder insecten dan jaren geleden. Jij kunt een steentje bijdragen aan het behoud en de groei van biodiversiteit en insecten in België! Door insecten een nestplaats te bieden help je ze van daaruit hun nuttige werk te doen. Speciaal ter gelegenheid van de Insectenzomer hebben wij een startpakket gecreëerd. De hele zomer lang kan je insecten bestuderen met dit Insectenzomer Startpakket.

Daarnaast vind je in de Natuurpunt Winkel een uitgebreid assortiment insectenhotels. Ze zijn ontwikkeld in samenwerking met experts. Zo weet je zeker dat je een kwalitatief hoogwaardig insectenhotel koopt!

En koop je een insectenhotel in de Natuurpunt Winkel dan help je niet alleen de insecten, maar steun je ook het werk van Natuurpunt.

Alle insectenhotels zijn gemaakt van duurzaam gecertificeerd FSC® hout.


Natuurpunt insectenhotels


Water voor insecten - Natuurpunt Winkel Water voor insecten - Natuurpunt Winkel

Water voor insecten

Niet alleen vogels hebben in de zomer extra water nodig, ook de insecten in je tuin hebben een veilige drinkplaats nodig. In veel tuinen is al een waterschaal of andere drinkplaats te vinden, alleen zijn die vaak niet geschikt voor insecten. Insecten kunnen namelijk in een eenvoudig schaaltje water al verdrinken. Daarom geven we graag enkele tips waarmee jij een veilige en mooie drinkplaats kan maken voor de insecten in je tuin.


Wandelingen en activiteiten

Om jezelf tot insectenkoning te kronen, kan je met Natuurpuntafdelingen of werkgroepen tijdens de zomermaanden mee op pad om nog meer insecten te vinden en er over bij te leren. Elke twee weken staan er andere insectensoorten in de kijker. Alle insectenactiviteiten vind je terug in de kalender op de Natuurpunt website.

Bijen en hommels bijten de spits af van de Insectenzomer. Aculea, de wilde bijen en wespen-werkgroep van Natuurpunt, organiseert op 3 en 4 juni een heus Hommelweekend. Op 17 plaatsen in Vlaanderen kan je dat weekend kennismaken met de pluizigste onder de wilde bijen. Ontdek alle info en activiteiten op www.hommelweekend.be.


Ik app, jij appt, iedereen appt

Trek je eropuit met vrienden, collega’s of familie? Maak dan een groepschallenge aan in de app en daag je vrienden, collega’s of lief uit. Dat kan voor één wandeling of tijdens de hele Insectenzomer.

Een groepschallenge maak je zo:

  1. Ga in de app ObsIdentify naar je dashboard en kies voor 'Mijn groepen'. Maak een nieuwe groep aan en nodig anderen uit via de QR-code.
  2. Voeg in je groep de challenge van de Insectenzomer toe
  3. Wie ziet de meeste, speciaalste of mooiste exemplaren? Vang ze allemaal en zoem regelrecht naar ObsIdentify-roem.