Natuurpunt Winkel nieuwsartikelen - pimpelmees Natuurpunt Winkel nieuwsartikelen - pimpelmees

Nieuwsartikelen

Natuur ontdekken begint in je eigen tuin. De oppervlakte aan tuinen in Vlaanderen is immers veel groter dan de oppervlakte aan beschermd natuurgebied. Door de natuur in je tuin te helpen, kan je al een groot verschil maken.

Op deze pagina vind je een aantal interessante artikelen over vogels, egels, eekhoorns, insecten en andere tuinbewoners. In deze artikelen lees je tips & tricks om ook van jouw tuin of balkon een paradijs voor de tuindieren te maken!


Informatie over onze diervriendelijke planten

Planten zijn een belangrijk onderdeel van jouw diervriendelijke tuin. Vogels, egels, eekhoorns, insecten en andere tuindieren gebruiken je tuin voor Voedsel, Veiligheid en Voortplanting.

Lees meer »

 terug naar boven


Beginnen met vogels voeren

Als je nog nooit vogels hebt gevoerd, kan het brede aanbod aan beschikbare voedersystemen en voer overweldigend zijn. Welk type voer is het juiste? Wanneer en hoe kan ik het beste voeren? Om het je gemakkelijker te maken om met deze prachtige activiteit te starten, hebben we drie beginnersvriendelijke pakketten samengesteld waarmee je op ieder moment van het jaar direct aan de slag kunt. Met deze pakketten zal het niet lang duren voordat je mees, mus en groenling welkom mag heten op jouw nieuwe vogelvoederplek.

Lees meer »

 terug naar boven


September is spinnenmaand

In september komen spinnen onze huizen binnen. Buiten wordt het kouder en natter en ook spinnen willen dan liever in een lekker warm huis verblijven. Velen zijn vaak niet blij met deze nieuwe gasten en daarom staat september ook wel bekend als spinnenmaand. In dit artikel lees je meer over de rol van de spin en hoe je ze op een diervriendelijke manier weer buiten in de vrije natuur kunt zetten.

Lees meer »


Biologische bloembollen

Met bloembollen kun je in het voorjaar je tuin prachtig zien opbloeien in een zee van mooie bloemen! En hoe eerder men de bollen plant, hoe eerder ze bloeien en hoe eerder je er plezier aan kan beleven. Het is echter wel belangrijk dat bloembollen biologisch geteeld zijn. Natuurpunt heeft daarom een ruim en vernieuwd assortiment biologische bloembollen.

Lees meer »

Help de egel

Het gaat niet goed met de egel in Vlaanderen. In de afgelopen tien jaar is het aantal egels maar liefst gehalveerd. Hoe kan dit? Egels hebben steeds minder ruimte om te leven. Ze raken uitgehongerd, worden vergiftigd of overreden. De egel is al meer dan tien jaar het meest gemelde verkeersslachtoffer. Ze hebben onze hulp dus hard nodig! Lees hier wat jij allemaal kunt doen voor de egels.

Lees meer »


De eekhoorn

De eekhoorn is met zijn oorpluimpjes en grote pluimstaart onmiskenbaar. Het is een echte bossoort maar ook in parken en tuinen duikt de soort op. Lees hier meer over de eekhoorn en wat jij voor ze kunt doen.

Lees meer »


Alle informatie over nestkasten

Vogels zoeken je tuin op voor veiligheid, voedsel en een plek om te broeden. Een nestkastje mag daarom niet ontbreken inneen vogelvriendelijke tuin. Maar waarom is het ophangen van een nestkastje belangrijk? En wat voor nestkast moet je kiezen? Op deze pagina vind je alle informatie die je nodig hebt om een goede keuze te kunnen maken.

Lees meer »

Het Grote Vogelweekend

Net als Tine Embrechts zin in een zenmoment? Turf dan ieder jaar in het laatste weekend van januari de tuinvogels die bij jou neerstrijken. Voor jou levert het 15 minuten vol verwondering op, voor Natuurpunt waardevolle data voor het grootste vogelonderzoek van Vlaanderen. Ontdek hier hoe je aan de slag kan om de vogels te lokken naar jouw tuin en ze te herkennen.

Lees meer »

Water voor insecten

Niet alleen vogels hebben in de zomer extra water nodig, ook de insecten in je tuin hebben een veilige drinkplaats nodig. In veel tuinen is al een waterschaal of andere drinkplaats te vinden, alleen zijn die vaak niet geschikt voor insecten. Insecten kunnen namelijk in een eenvoudig schaaltje water al verdrinken. Daarom geven we graag enkele tips waarmee jij een veilige en mooie drinkplaats kan maken voor de insecten in je tuin.

Lees meer »

Vogels voeren in de winter

De winter is de meest aangewezen periode om de vogels in je tuin te voederen. Insecten verdwijnen onder de grond. Bessen zijn geplukt. Regen en sneeuw maken het moeilijk om zaden te vinden. Bovendien zijn de dagen korter en is er dus minder tijd om voedsel te zoeken, terwijl ze nu juist extra veel energie nodig hebben om hun lichaamstemperatuur op peil te houden. Lees hier onze tips.

Lees meer »

Week van de Nestkast

Tijdens de Week van de Nestkast wil Natuurpunt alle vogels helpen bij het vinden van hun liefdesnestje! Vogels hebben namelijk een steeds groter wordende uitdaging om geschikte nestgelegenheid te vinden. Huizen worden geïsoleerd, gaten en kieren worden gedicht en in tuinen maken hagen en heggen steeds vaker plaats voor houten schuttingen. Een nestkastje mag daarom niet ontbreken in een vogelvriendelijke tuin.

Lees meer »

Cadeaubos Natuurpunt

Zeg het eens met bomen, in plaats van bloemen. Geef een stuk bos cadeau aan al wie je liefhebt en zorg samen voor extra zuurstof in je buurt. Een duurzaam en groen cadeau voor elke gelegenheid. 

Voor elke 25 euro plant Natuurpunt 10 m² klimaatrobuust bos in Vlaanderen met drie garanties: slim aangeplant, goed beheerd en eeuwig beschermd.

Lees meer »

Over onze zadenmixen - Natuurpunt WinkelOver onze zadenmixen - Natuurpunt Winkel

Over onze zadenmixen

Het vogelvoer in de Natuurpunt Winkel is van de hoogste kwaliteit, iets waar we ongelooflijk trots op zijn! Leer meer over onze zelfgemaakte zadenmixen en de individuele ingrediënten die worden gebruikt bij de productie.

Lees meer »

Natuurpunt Insectenzomer

Insect gezien? Niet meppen, wel ‘appen’! Insecten zijn supernuttig en wonderbaarlijk. Maar ze hebben het moeilijk. De laatste 50 jaar verloren we in Vlaanderen de helft van onze insecten. Doe mee aan de Insectenzomer en help de insecten in Vlaanderen in kaart brengen.

Lees meer »


Vrolijke Vogels - een ode aan 't roodborstje

Het vogelleven is fascinerend en opwindend. Veel tuinvogels worstelen echter met voedseltekorten en slinkende leefgebieden. Met de campagne "Vrolijke Vogels" willen we je dichter bij de lokale vogelwereld brengen, elk jaar kijken we naar een andere vogelsoort.

Dit jaar nemen doen we een ode aan het roodborstje. Eén van de populairste tuinvogels van Vlaanderen. Veel mensen genieten het hele jaar door van het prachtige gezang van het roodborstje.

Lees meer »