Alle informatie over nestkasten

Nestkast - pimpelmees

Vogels zoeken je tuin op voor veiligheid, voedsel en een plek om te broeden. Een nestkastje mag daarom niet ontbreken in een vogelvriendelijke tuin. Maar waarom is het ophangen van een nestkastje belangrijk? En wat voor nestkast moet je kiezen? Op deze pagina vind je alle informatie die je nodig hebt om een goede keuze te kunnen maken. Bovendien is het observeren van de vogels rondom het nestkastje hartstikke leuk. Vogels zorgen namelijk voor levendigheid en een waar festijn in je tuin.

Waarom is het ophangen van een nestkastje belangrijk?

Natuurpunt nestkast - pimpelmeesVogels hebben een steeds groter wordende uitdaging om nestgelegenheid te vinden. Huizen worden geïsoleerd, gaten en kieren worden gedicht en in tuinen maken hagen en heggen plaats voor houten schuttingen. Natuurlijke huisvesting verdwijnt in rap tempo. Je helpt de vogels dus enorm door een of meerdere nestkasten in je tuin op te hangen.

Wanneer moet ik een nestkast ophangen?

Je eerste gedachte is misschien de lente, maar de beste periode om een nestkast op te hangen is het najaar. Vogels maken dan al graag gebruik van nestkasten. Dit doen ze bijvoorbeeld om te schuilen tegen regen en kou. Daarnaast zijn ze in het najaar al op zoek naar goede plekjes voor een nest. De kans is groot dat als een vogel geregeld overwintert in jouw nestkast, hij in het voorjaar terugkomt om er zijn nestje te bouwen en zijn jongen groot te brengen.

Wat voor nestkast moet ik kiezen?

Nestkasten zijn er in alle soorten en maten en daar is een reden voor; ze zijn op maat gemaakt voor elke vogelsoort. De grootte van de invliegopening is hierbij van belang. Dat bepaalt grotendeels welke vogel zich in de kast zal nestelen. Gebruik de onderstaande richtlijnen bij de keuze van een nestkast:

Invliegopening Geschikt voor onder andere
ø 28 mm kleine mezen, zoals de pimpelmees en zwarte mees
ø 32 mm grote mezen, zoals de koolmees en kuifmees
ø 34 mm en ovaal ring- en huismus, boomklever, bonte vliegenvanger en gekraagde roodstaart
ø 45 mm spreeuw en grote bonte specht
Halfholen roodborst, grauwe vliegenvanger, witte kwikstaart, merel en zwarte roodstaart

Individuele woonwensen

Ben je benieuwd naar de individuele woonwensen van verschillende vogelsoorten? Kijk dan eens op de website van Natuurpunt. Hier vind je per (tuin)vogelsoort meer informatie over leefgebied, leefwijze en voortplanting.

Nestkasten uit de Natuurpunt Winkel

In de Natuurpunt Winkel vind je een ruim assortiment nestkasten. Onze nestkasten zijn ontwikkeld in samenwerking met ornithologen en zijn van topkwaliteit. En koop je een nestkastje in de Natuurpunt Winkel dan steun je niet alleen de vogels in jouw tuin, maar tevens alle vogels in Vlaanderen. Daarnaast zijn veel van onze nestkasten gemaakt van duurzaam hout. Ons assortiment bestaat uit:

  • Houten nestkasten
  • Duurzame nestkasten
  • Overige nestkasten

Houten nestkasten

Wellicht het meest bekende nestkastje is het houten nestkastje. Ze zijn er al in alle soorten en maten. Al onze houten nestkasten worden gemaakt van ten minste 15 mm dik hout. Dit vormt de basis van de duurzaamheid. Vervolgens worden ze afgewerkt met een verf- of laklaag om zo weersinvloeden te beperken. Daarnaast hebben we een serie nestkasten met gebrand hout. Naast het decoratieve effect van deze thermische bewerking ontstaat er ook een chemische verandering in de structuur van het hout waardoor de duurzaamheid wordt verhoogd.

Bekijk hier alle houten nestkasten

Houtbetonnen nestkast - Natuurpunt Winkel

Duurzame houtbetonnen nestkasten

Naast houten nestkasten zijn er ook duurzame houtbetonnen nestkasten, ookwel WoodStone nestkasten genoemd. Houtbetonnen nestkasten isoleren én ademen erg goed. Dit betekent dat de temperatuur in de kast minder varieert dan in een houten nestkast. Dit vergroot de overlevingskans van de jongen. Daarnaast zijn deze kasten ook nog eens super sterk. Je krijgt daarom maar liefst 10 jaar garantie op deze nestkasten.

Ben je er wel van bewust dat een houtbetonnen nestkast meer weegt. Het gewicht van de meeste houtbetonnen nestkasten ligt rond de 4 à 5 kilo.

Bekijk hier alle houtbetonnen nestkasten

Overige nestkasten

Tot slot vind je in de Natuurpunt Winkel ook een assortiment nestkasten voor minder algemeen voorkomende vogels, zoals zwaluwen, uilen en roofvogels. Veel natuurlijke nestplaatsen voor uilen en roofvogels, zoals dode bomen, verdwijnen. Daarnaast verdwijnt geschikt nestmateriaal voor de huiszwaluw, zoals leem en klei, steeds meer uit de natuur. Je kunt ze helpen aan een alternatief, door ook voor deze vogelsoorten een nestkast op te hangen.

Bekijk hier alle overige nestkasten

Tips voor het ophangen

Een nestkast zal niet gebruikt worden als ze niet op de juiste plaats hangt. Vogels moeten vaak ook een tijdje wennen aan een nieuw nestkastje. Ontdek de juiste plaats voor je vogelnestkast in ons gratis e-book.

Alvast een aantal belangrijke tips:

  • Hang de invliegopening naar het noorden, noordoosten of oosten
  • Hang de nestkast uit de wind, regen en zon
  • Kies een rustige plaats
  • De ideale hoogte is 1,5 tot 2 meter
  • Meerdere nestkasten bij elkaar hangen is niet raadzaam
  • Beplanting in de buurt vinden vogels fijn

Heb je het eerste jaar nog geen bezoekers? Geen paniek. Laat het kastje rustig hangen, wie weet heb je volgend jaar meer geluk.

Hoe en wanneer maak ik mijn nestkast schoon?

Het ideale moment om een nestkast schoon te maken is direct na het uitvliegen van de jongen. Zo ben je op tijd voor het volgende broedsel. Als het niet lukt in deze periode wacht dan tot het najaar, na de eerste nachtvorst. Door de nachtvorst kun je er zeker van zijn dat het ongedierte dat achterblijft in de nestkast niet meer actief is.

Haal het oude nestmateriaal weg en maak het nestkastje proper met heet water en een borsteltje. Gebruik geen chemische producten. Zo bied je het nestkastje weer leeg aan voor de volgende bewoners. Voorzie de vogels vervolgens van natuurlijk nestmateriaal in je tuin. Hiermee kunnen ze aan de slag om zelf hun nestje te bouwen. Dat doen ze met takjes, twijgjes en bladafval, maar ze gebruiken ook katten- en hondenhaar, pluisjes, wol, stro en veren. Het is altijd leuk om te zien met welke materialen de vogels door je tuin vliegen om hun nest te maken.

Nestkasten - 28 mm

Nestkasten - 32 mm

Nestkasten - 34 mm of ovaal

Nestkasten - speciaal

Nieuwsbrief

Meer tips & tricks ontvangen? Of op de hoogte blijven van het laatste nieuws en acties? Schrijf je dan in voor de Natuurpunt Winkel nieuwsbrief en ontvang 10% korting op je volgende bestelling!

Schrijf je in »