Vier de Lente Natuurpunt WinkelVier de Lente Natuurpunt Winkel

Het is eindelijk lente!

De meesten van ons hebben reikhalzend uitgekeken naar dit bijzondere moment: de natuur komt langzaam weer tot leven! We worden gewekt door het getjilp van vogels, de felle zon brengt ons in een vrolijke stemming, kleurrijke bloemen in frisse kleuren begroeten ons buiten, de dagen worden weer langer, de geur van de lente hangt in de lucht.

Wil jij weten wat jij kunt doen om tijdens deze periode nog meer van je tuin en bijkomend tuinleven kunt genieten? Raadpleeg dan onderstaande adviespagina.

Vaste planten als blikvangers in de tuin


Vier de Lente pakketten

We hebben drie pakketten opgesteld zodat jij en je dierbaren volop van de lente kunnen genieten! Maak het kleurrijk in je tuin met het lentepakket voor insecten. Laat kinderen meer leren over de natuur en de vogels met het lentepakket voor kids. En help de vogels deze lente met een broedplek en voedsel met het lentepakket voor vogels!

Vier de Lente pakketten


Geniet van de lente in je tuin!

Heb jij een passie voor tuinieren? Dan sta je waarschijnlijk al te popelen om je tuin weer nieuw leven in te blazen, de lente staat immers in de startblokken.

Zaaien, planten, bemesten en snoeien, hobbytuiniers genieten weer van hun favoriete tijd van het jaar met de komende lentemaanden. Ben jij al voorbereidingen aan het treffen? In de Natuurpunt Winkel vind je handige spullen zoals tuingereedschap dat goed van pas zal komen tijdens het tuinieren.

Wij weten precies waar jouw hart als hobbytuinier sneller van gaat kloppen. Met behulp van onze zaden kun je jouw eigen groente- en kruidenbedden kweken. Je eigen voedsel kweken is niet alleen bijzonder duurzaam, het is ook een prachtig hoogtepunt voor elke hobbytuinier. En eten uit eigen tuin smaakt nog beter!

Kweek uit eigen tuin


Een insectvriendelijke tuin

Insecten spelen een belangrijke rol in de natuur als bestuivers van veel planten. Het zijn niet alleen nuttige, maar ook zeer fascinerende dieren die zorgen voor meer diversiteit in je tuin of op je balkon. De insecten in België hebben het zwaar en een groot deel van hun leefgebieden verdwijnt. Dit komt doordat steeds meer rommelhoekjes strak worden getrokken en planten vervangen worden door tegels.

Veel insectensoorten, zowel zeldzame als veel voorkomende, gingen sterk achteruit de laatste decennia. Sommige soorten stierven zelfs uit. Als je insecten wilt helpen, kun je ze bijvoorbeeld voorzien van een schuil- of nestplaats met behulp van een insectenhotel. Insectenhotels zijn er in vele soorten en maten; er zijn insectenhotels voor een specifiek insect, maar de meeste insectenhotels zijn opgebouwd uit verschillende gedeeltes en dus bedoeld voor meerdere soorten tegelijk. 

Insectenhotel Natuurpunt WinkelInsectenhotel Natuurpunt Winkel

Het broedseizoen betekent veel werk: hongerige nakomelingen, bescherming tegen vijanden. En daarvoor, de moeilijke zoektocht naar een nestplaats.

Een vogelvriendelijke tuin voor een succesvol broedseizoen

Het begin van de lente staat ook wel voor het begin van het broedseizoen. Vogels hebben een steeds groter wordende uitdaging om nestgelegenheid te vinden. Huizen worden geïsoleerd, gaten en kieren worden gedicht en in tuinen maken hagen en heggen plaats voor houten schuttingen. Natuurlijke huisvesting verdwijnt in rap tempo. Je helpt de vogels dus enorm door een of meerdere nestkasten in je tuin op te hangen.

In de Natuurpunt Winkel vind je een ruim assortiment nestkasten. Onze nestkasten zijn ontwikkeld in samenwerking met ornithologen en zijn van topkwaliteit. En koop je een nestkastje in de Natuurpunt Winkel dan steun je niet alleen de vogels in jouw tuin, maar tevens alle vogels in Vlaanderen.

Help de vogels bij het zoeken naar een nestje


Snuit Natuurpunt WinkelSnuit Natuurpunt Winkel

HEY!

Ben jij een ravotter, verstopper, takkenruiter of boomhutmuiter? Snuit is het buitenpretloket van Natuurpunt! We sturen kinderen en (groot)ouders de deur uit. Naar buiten, om natuur te beleven. Verken, leef je uit, volg je Snuit!

De lente brengt ons een goed humeur, meer zonuren, warmere temperaturen en meer tijd in de natuur. Breng meer tijd buiten door samen met je kids door leuke activiteiten te doen.

Snuit Natuurpunt WinkelSnuit Natuurpunt Winkel